Energiebesparende maatregelen inzake straatverlichting

Energiebesparende maatregelen inzake straatverlichting

 Voor het opmaken van de agenda op 7 september 2022  van de afgelopen gemeenteraad  stelde schepen van openbare werken en financiën ,Stefan Imbrechts (Team Burgemeester) via mail de vraag aan Fluvius naar de technische mogelijkheden om onze straatverlichting te doven gedurende  bijvoorbeeld 4 uur (tussen 24u en 4u) of voor 6 uur (tussen 23u en 5u).

Snel kregen we antwoord waaruit bleek dat beide situaties respectievelijk een besparing van 34% en 51% zouden betekenen aan elektriciteitsverbruik. De kostprijs van openbare verlichting bedroeg vroeger 100.000 euro. Met de huidige situatie wordt rekening gehouden met een bedrag tussen de 300.000 en 400.000 euro. Het tijdelijk uitschakelen kan dus 150.000 euro per jaar opleveren.

Hierover dienen dus zeker ernstige  overwegingen gemaakt te worden.  Bovendien werd ook de vraag gesteld om de accentverlichting rond bepaalde openbare gebouwen en kerken volledig te doven. De reden om voor  een interval tussen 23u en 5u te kiezen is ingegeven opdat mensen die in ploegen werken nog met straatverlichting van hun werk kunnen thuis komen na 22u én dat dezelfde mensen die in ploegen werken ook met straatverlichting vanaf 5u naar het werk zouden kunnen vertrekken.

Er zijn gemeenten waar Fluvius al tot 25% van de straatverlichting kon verledden. LED verlichting kan gedimd worden en 50% dimmen betekent ook 50% verbruikskosten. Om reden buiten de wil van de gemeenten is in onze gemeente en de gemeente Steenokkerzeel de verleddingsgraad amper 2% . Onze beide gemeenten worden dus een eerste keer gestraft omdat we nog met oudere infrastructuur blijven zitten, maar ook een tweede keer omdat we zo niet in staat gesteld worden om nu onze verlichting te dimmen (of te doven) op een relatief eenvoudige manier. Dit probleem werd eerder deze week nog door onze burgemeester opgeworpen tijdens de raad van bestuur van elektriciteitsmaatschappij Fluvius-PBE. 

Kampenhout verwacht dan ook om voor het doven van de verlichting een financiële tegemoetkoming van Fluvius-PBE in de vorm van geen kosten voor de aanpassing aan het net voor de timing aan te passen voor het uitschakelen van de verlichting.. Deze vraag is ook expliciet gesteld.

Maar energie besparen is uiteraard meer dan enkel openbare verlichting. Er moet ook bekeken worden om de thermostaten van de verwarming in onze openbare gebouwen te kunnen aftoppen op 19 graden celsius. In vele gebouwen staat deze nu op 22 graden en in sommige lokalen wordt dit zelfs nog manueel opgedreven. Naar verluid is het verlagen van de verwarming een besparing van 7% per graad dat er minder gestookt wordt. Dus een verlaging naar 19 graden zou een besparing van meer dan 21% kunnen vertegenwoordigen. Het college gaf onlangs intern de opdracht aan onze diensten om deze zaken te realiseren in al onze gebouwen en verwacht maandelijks een rapport van de meterstanden van zowel gas, elektriciteit als water in al onze gebouwen teneinde actief er te kunnen op toe zien dat zorgzaam met energie zal worden omgegaan.

tekst: Stefan Imbrechts

Lay-out & Redactie: Laura Nevens

Energiebesparende maatregelen inzake straatverlichting

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x