Verslag van de Gemeenteraad: Vooruitgang en Samenwerking in Kampenhout 20 juni 2024

Verslag van de Gemeenteraad: Vooruitgang en Samenwerking in Kampenhout 20 juni 2024

Tijdens de afgelopen gemeenteraad op 20 juni 2024 heeft schepen Stefan Imbrechts enkele belangrijke ontwikkelingen en cijfers gepresenteerd die de vooruitgang en samenwerking binnen onze gemeente onderstrepen.

Financiële Vooruitgang

Schepen Imbrechts presenteerde de jaarrekening van 2023 en benadrukte de financiële gezondheid van Kampenhout. De gemeente heeft al tien jaar een budget met een overschot op exploitatie, wat essentieel is om investeringen te kunnen financieren zonder nieuwe leningen aan te gaan. Voor 2023 was een overschot van 4,5 miljoen euro gebudgetteerd, maar het uiteindelijke overschot bedroeg bijna 6,3 miljoen euro, wat 1,75 miljoen meer is dan verwacht.

Ondanks de aanzienlijke investeringen van bijna 6 miljoen euro in 2023, is de schuldlast van de gemeente opnieuw met 1,5 miljoen euro gedaald. Het beschikbare budgetair resultaat eind 2023 is 11.399.191 euro, terwijl de schulden zijn teruggebracht tot 10 miljoen euro, of 800 euro per inwoner. Ter vergelijking, in 2010 bedroegen de schulden 22 miljoen euro, of 2000 euro per inwoner. Voor het eerst heeft Kampenhout minder schulden dan het beschikbare budgetair resultaat, waarbij het budgetair resultaat minstens 20% van de schulden bedraagt.

Schepen Imbrechts prees het gezonde financiële beleid van Kampenhout en benadrukte dat de gemeente, ondanks haar kleine omvang, uitstekend presteert op financieel gebied.

Mobiliteit en Verkeersveiligheid

Op het gebied van mobiliteit kondigde schepen Imbrechts een belangrijke mijlpaal aan in de aanpak van zwaar vervoer door de gemeente. Dankzij de inzet van de mobiliteitsdienst heeft Kampenhout, in samenwerking met de gemeenten Herent, Kortenberg en Steenokkerzeel, een zone met uniforme signalisatie kunnen afbakenen. Deze zone ligt tussen de Haachtsesteenweg, de Leuvensesteenweg (Sas-Leuven), de Busselsesteenweg (Leuven-Nossegem) en de Tervuursesteenweg (Nossegem-N21 Haachtsesteenweg). Er zal één uniform bord worden gebruikt, wat handhaving met ANPR-controle mogelijk maakt. Na de uitrol van deze zone, is het de bedoeling om een soortgelijke samenwerking aan te gaan met Boortmeerbeek, Zemst en Steenokkerzeel voor een nieuwe zone.

Schepen Imbrechts benadrukte het belang van samenwerking tussen gemeenten voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en prees de betrokken gemeenten en politiezones voor hun inzet.

Openbare Werken

Op het gebied van openbare werken vroeg schepen Imbrechts goedkeuring voor het bestek voor de vernieuwing van de fietspaden in de Dorpelstraat en de Voortstraat. De huidige fietspaden dateren uit de jaren zeventig en zijn dringend aan vervanging toe. Aan beide zijden van de weg, over een lengte van 1,5 km, wordt een nieuw fietspad aangelegd, wat in totaal 3 km fietspad oplevert. Na goedkeuring is het de bedoeling om in de tweede helft van augustus de aanbesteding te starten. Nutsmaatschappijen zoals Watergroep en Fluvius zullen hun leidingen vernieuwen of uitbreiden, waarna de nieuwe fietspaden worden aangelegd. De voltooiing van dit project is gepland voor juni volgend jaar.

Trage Wegen

Daarnaast werd er tijdens de gemeenteraad een overeenkomst goedgekeurd tussen Kampenhout, Steenokkerzeel en Natuurpunt voor de aanleg van een trage wegenverbinding tussen Perk en Berg via de Ribaucourtdreef. Schepen Edith Grauwels benadrukte dat deze verbinding goed gebruikt zal worden door fietsers en bijdraagt aan de fietsvriendelijkheid van de gemeente.

Dit verslag van de gemeenteraad illustreert de voortdurende inspanningen van Team Burgemeester om financiële stabiliteit, verkeersveiligheid en infrastructuurverbeteringen te waarborgen, wat bijdraagt aan de leefbaarheid en het welzijn van onze inwoners.


Verslag van de Gemeenteraad: Vooruitgang en Samenwerking in Kampenhout 20 juni 2024

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x