Beleidsvisie Kampenhout Centrum

16 mei 2024

Beleidsvisie Kampenhout Centrum

De gemeenteraad van 16 mei 2024 keurde het beleidsplan Kampenhout centrum goed.

In tegenstelling tot onze deelgemeenten is er weinig leven in ons Kampenhout centrum.

Vele inwoners spraken mij hierover aan en vragen: ‘hoe maak je Kampenhout centrum aantrekkelijk en levendig’? Dat is de uitdaging!

Aan onze Kampenhoutenaren werd gevraagd hun ideeën en meningen kenbaar te maken. 

Wat is er goed, wat niet of kan beter? 

Een traject dat bijna 8 jaar geleden van start is gegaan. 

Neen, geen snelle bevraging van enkele maanden, want daar haal je geen resultaat uit. 

Onze inwoners werden bevraagd en betrokken via twee uitgebreide bevragingen ‘Kleur De Toekomst’ en ‘Kampenhou(d)t Van U’.  

Tal van mensen namen deel aan workshops en stuurden antwoorden en ideeën. 

Ja, er waren er zelfs die tekeningen maakten.

Er werd met een maquette gewerkt, waarbij iedereen met blokjes naar hartenlust kon bouwen of afbreken.

Oude foto’s en dorpszichten werden vergeleken met de huidige toestand.  

Een extern studiebureau leidde dit alles in goede banen.

Uiteraard is het vanzelfsprekend dat we onze inwoners hieraan laten meewerken. 

Het is tenslotte voor ieder van ons van belang.

Een werk van lange adem… maar het lukt en de eerste realisaties zijn een feit.

Het plan of beter de visie op Kampenhout centrum is een soort handleiding, voor zowel de gemeentelijke diensten als de inwoners. Deze handleiding  geeft oa. aan wat de wensen zijn van de Kampenhoutenaren, zoals bv. hoe en waar er kan en mag gebouwd worden of waar er al dan niet pleintjes en wandelwegen mogen komen. 

Zoals reeds aangehaald neemt dit veel tijd in beslag. Maar de eerste resultaten zie je al, zoals het cultuur- en beleefcentrum De Krop, de ingebruikname van de oude kleine en grote pastorie en het kasteel van Bellinghen dat in de steigers staat. 

Maar er is nog veel werk.

Dit is ook één van mijn persoonlijke motivaties om verder te gaan met het beleid van Kampenhout dat onze inwoners willen. 

Onze inwoners verdienen een attractief centrum dat tegelijkertijd zijn identiteit of typisch karakter niet mag verliezen.

Waarom de grote en kleine pastorie verbouwen, alsook het kasteel van Bellinghen, voor intrek van onze administratieve diensten van de gemeente?

Simpelweg omdat je voor deze geklasseerde gebouwen geen vergunning krijgt voor een horecazaak.

Leegstand is zeker uit den boze en verkopen voor een eengezinswoning of bedrijf zou het attractieve in ons centrum niet ten goede komen.

We maakten van de nood een deugd en bieden de gemeentelijke dienstverlening aan in deze mooie geklasseerde gebouwen. We geven als het ware deze historische gebouwen terug aan de bevolking

De tuin rond de pastorie en het kasteel zal als een openbaar park ingericht worden. Hier kunnen onze inwoners doorwandelen en tot rust komen midden in het groen. Een uitdaging om in dit park gezellige activiteiten, zoals ‘boterhammen in het park’, ‘lokale markten’, en nog zo veel meer te laten plaatsvinden. 


Waarom het cultuur- en beleefcentrum De Krop?

Kampenhout had nog geen uitgeruste moderne cultuurzaal.

Het Witloofmuseum kon niet blijven op de veilingsite door andere plannen van de eigenaars.

Onze ereburger en ja ook wereldburger Hubert Boon schonk zijn waardevolle collectie partituren en muziekinstrumenten aan de gemeente, op voorwaarde dat de gemeente zorgde voor een geschikte locatie.

Deze drie redenen versterken elkaar op één locatie, wat extra uitnodigend is om hiermee kennis te maken.

Ondertussen werden wij reeds gecontacteerd door geïnteresseerden om een nieuwe kleine dorpswinkel te openen, met een bankautomaat en een postafhaalpunt. Dit is mogelijk in bijvoorbeeld de huidige bibliotheek of op een andere plaats.

Inwoners willen terug investeren in Kampenhout en met de Pop Ups worden de eerste stappen gezet om horeca en handel terug in ons dorp te brengen.

Ja, het brengt mensen op ideeën. Er komt iets los of beter het zet mensen in beweging. Dat is juist waar we naar toe willen. Wacht maar tot binnen een aantal jaren. 

Ook Vlaanderen - de Vlaamse Regering heeft Kampenhout gevonden - begeleidt ons gratis in de zoektocht naar nieuwe betaalbare woonvormen onder de vorm van coöperatief wonen. De gemeentehuis-site (die we eind 2025 verlaten) zal later ingevuld worden door nieuwe kleinschalige betaalbare woningen, handelszaken en horeca

Onze jeugd betaalbare woningen aanbieden is een bijkomende troef, naast het attractief maken van ons centrum.

Anderzijds kiezen we ook resoluut om het woonuitbreidingsgebied tussen de Brouwerijstraat en de Tritsstraat niet in te vullen. Hier kunnen de kinderen blijven spelen en het groen en de waterinfiltratie zullen hier hun nut bewijzen (zie de klimaatdoelstellingen).

Ook kleine ingrepen zoals wandelwegen, extra banken en plaatsen inrichten waar mensen ongedwongen kunnen samenkomen zijn van groot belang.

Kortom, dit beleidsplan Kampenhout centrum geeft een belangrijke richting aan om ons centrum echt levendig te maken.

Op zaterdag 25 mei van 18u00 tot 20u00 kunnen onze inwoners de plannen inkijken en naar de toelichting komen luisteren in de krop. 



Beleidsvisie Kampenhout Centrum

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x